back to top
26.6 C
Mostar

Kako pokrenuti mali biznis?

Drugi upravo čitaju

Mala poduzeća u svakoj zemlji predstavljaju važan dio gospodarstva.

O tome kako pokrenuti mali biznis, koje početne korake trebate poduzeti već smo pisali, a taj članak možete pročitati ovdje.

Nastavljamo pisati na ovu temu. Donosimo vam još nekoliko savjeta kako pokrenuti mali biznis.

Financijsko upravljanje

Sigurni troškovi pokretanja. Većina poduzeća zahtijeva početni kapital.

Novac je obično potreban za kupnju zaliha i opreme, kao i za održavanje poslovanja prije nego što vaše poslovanje postane profitabilno.

Prvo mjesto na kojem trebate potražiti financiranje ste sami.

Imate li ušteđevine? Ako je to slučaj, razmislite o korištenju tog dijela za financiranje svog poslovanja. Nikada ne biste trebali uložiti svu svoju ušteđevinu u posao zbog rizika od neuspjeha.

Osim toga, nikada ne smijete ulagati novac odvojen za hitne slučajeve (stručnjaci preporučuju da u tu svrhu odvojite prihod od tri do šest mjeseci) ili novac koji će vam trebati sljedećih nekoliko godina za razne obveze.

Posjetite banku i raspitajte se o zajmovima ili kreditnim linijama za mala poduzeća. Uvijek posjetite nekoliko banaka kako biste dobili najbolju ponudu.

Kako pokrenuti mali biznis?
Kako pokrenuti mali biznis?

Kako pokrenuti mali biznis? savjeti

Upravljajte svojim tekućim troškovima. Pripazite na svoje poslovne troškove i držite ih u skladu s vašim projekcijama.

Kada potrošite previše – poput struje, dodataka, ambalaže – osvrnite se oko sebe i procijenite koliko vam je stvarno potrebno, te smanjite ili smanjite troškove na najbolji mogući način.

Kad počnete, razmišljajte štedljivo.

Imati više od minimuma. Možda ćete otkriti da će vam za pokretanje posla trebati 15.000 eura i to je u redu.

Kupite stolove, potreban materijal i repromaterijal, a onda dođe drugi mjesec, a vi ste još u proizvodnji, najamnina je dospjela, a vaši zaposlenici žele plaću, a svi računi stižu odjednom.

Pokušajte imati rezerve za godinu dana bez prihoda.

Kako pokrenuti mali biznis?
Kako pokrenuti mali biznis?

Pokrivanje pravne strane

Razmislite o pronalasku pravnog savjetnika. Bit će mnogo prepreka na putu pokretanja posla.

Neke od tih prepreka sastojat će se od hrpe papirologije s pravilima i propisima, od ugovora o izgradnji do gradskih ureda, dozvola, državnih zahtjeva, poreza, naknada, ugovora, partnerstava i više.

Imati nekoga koga možete nazvati kada se ukaže potreba ne samo da će vam dati mir koji vam je potreban, već će vam dati prijeko potreban savjet.

Pronađite računovođu. Trebat će vam netko tko zna kako vješto upravljati financijama, ali čak i ako osjećate da možete sami voditi svoje knjige, i dalje će vam trebati netko tko razumije poreznu stranu vođenja posla. Konačno, na to vas obvezuje i zakon.

Kako pokrenuti mali biznis?
Kako pokrenuti mali biznis?

Marketing

Napravite web stranicu. Prilikom izrade web stranice imajte na umu da su jednostavnost i jasnoća ključni.

Jednostavan dizajn koji jasno govori što radite, kako to radite. Prilikom izrade web stranice ne zaboravite naglasiti zašto je upravo vaša tvrtka najbolje rješenje za klijente.

Angažirajte profesionalne dizajnere. Ako se odlučite za web stranicu, pobrinite se da izgleda profesionalno.

Dizajneri mogu koštati više u početku, ali dobro prezentirana i pouzdana web stranica je neophodna.

Trebao bi izgledati profesionalno i raditi s lakoćom. Ako uključujete novčane transakcije, uložite u sigurnosnu enkripciju i provjerite jesu li vaše tvrtke za prijenos novca pouzdane.

Provedite vrijeme razvijajući izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama. To se može učiniti mnogo prije nego što je posao spreman, povećavajući iščekivanje.

Koristite Facebook, Instagram i Twitter i sve druge društvene medije u kojima sudjelujete kako biste se predstavili kupcima.

Pokretanje vašeg poslovanja

Osiguran prostor. Bilo da se radi o uredu ili skladištu, ako vam treba više prostora od garaže ili spavaće sobe, sada je vrijeme da ga nabavite.

Lansirajte svoj proizvod ili uslugu. Kada je sve spremno organizirajte poseban događaj za pokretanje vašeg poslovanja.

Pošaljite priopćenje za javnost i najavite ga. Tweet, Facebook, proširite glas u svim kutovima svog tržišta – imate novi posao!

Preporuka:

MOŽDA VAS ZANIMA