back to top
13.8 C
Mostar

Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?

Drugi upravo čitaju

Da li znate koliko dugo traju zaljubljenost i strast?

Zaljubljenost je možda najveće savršenstvo prirode. Čak i ako samo vidite voljenu osobu, srce ubrzano kuca, noge se odsjeku, lice pocrveni. Ali znate li koliko dugo traju zaljubljenost i strast?

Filmovi nas uvjeravaju da ćemo se tako osjećati zauvijek, ali intenzivna romansa ima rok trajanja.

Ova vrsta strasti traje najviše dvije do tri godine, kaže dr. Fred Nour, neurolog i autor knjige “Prava ljubav: kako upotrijebiti znanost za razumijevanje ljubavi”.

Sve je u kemiji u mozgu – priroda je uredila da strast traje onoliko koliko je potrebno da se rodi i sačuva dijete.

Unatoč ljubavnim srcima, vaše srce nema ništa s ljubavlju. Sve što se tiče ljubavi događa se u mozgu, rekao je Nour.

To uključuje i romantiku – programiranu da traje prilično kratko za sve nas.

“Romantika nikada neće trajati cijeli život”, rekao je Nour. “Morate prihvatiti da je zaljubljenost samo faza koja će proći… Ako to prihvatite, imat ćete manje razvoda i više sretnih ljudi.”

Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?
Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?

Ljubav ima četiri faze:

1. Odabir partnera

U ovoj fazi birate osobu s kojom želite biti. Većina to radi nesvjesno, vođena instinktom, rekao je Nour.

Osoba koju privlačite u prostoriji punoj ljudi, na bazičnoj biološkoj razini, privlači vas jer vaše tijelo reagira da će vaši geni pomiješani s genom te osobe dati vrlo zdravu djecu.

2. Romantika i zaljubljivanje

“Ovo je pozornica o kojoj svi pričaju, svi filmovi, svi ljubavni romani, jer je zabavna, uzbudljiva i senzacionalna”, rekao je Nour. “U ovoj fazi ne vidimo stvarnost – ljubav je slijepa.”

Vidimo ljude onakvima kakvima želimo da budu, a ne onakvima kakvi stvarno jesu. “

Kemikalije koje se nazivaju monoamini stvaraju vam leptiriće u trbuhu kada ste s voljenom osobom ili samo razmišljate o njoj.

Uživajte jer će ti intenzivni osjećaji nestati za nekoliko godina, rekao je Nour.

Ova faza ima važnu svrhu: priprema vas za pravu ljubav kroz cijeli život. Ako se stvarno ne zaljubite u svog partnera, nećete biti spremni za tu posljednju fazu, rekao je Nour.

Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?
Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?

3. Otriježnjenje od zaljubljenosti

Svi prolaze kroz ovu fazu, čak i najstrastveniji parovi koje poznajete.

Ako se fokusirate gotovo isključivo na romantičnu ljubav, može biti vrlo uznemirujuće kada shvatite da su leptirići nestali, strast je nestala i vaš partner više ne tjera vaš puls.

Iskoristite ovu fazu kao priliku da vidite svog partnera onakvim kakav on zaista jest i odlučite jeste li napravili pravi izbor.

“Priroda je to tako uredila s razlogom: kada izgubite kemiju koja vas čini euforičnim, počinjete vidjeti stvarnost”, rekao je Nour. “Ovo je faza pregleda. Ako mislite da ste općenito dobro odabrali – to je to.”

Ljudi koji jure za romantikom i prekidaju u trenutku kad se odljube nikada neće doživjeti pravu ljubav, rekao je. Ali ako stvarno shvatite da ste pogriješili, ovo bi moglo biti vrijeme da prekinete i pokušate s novim partnerom.

Ako ne prekinete zbog nedostatka ljubavi, ne možete se zaljubiti u nekog drugog jer je ljudski mozak programiran da voli jednu po jednu osobu.

Tada ćete znati da vas voli vaš partner ili partnerica.

Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?
Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?

4. Prava ljubav

Ako nakon prestanka strasti odlučite da je vaš partner još uvijek prava osoba za vas, na putu ste da pronađete pravu ljubav.

Sve se događa postupno i polako: pravu ljubav obično počnete osjećati godinu ili dvije nakon prethodnih faza. Vaši će osjećaji s godinama nastaviti rasti.

Ako ne znate kako iskazati osjećaje vašem partneru onda pokušajte to uz pomoć ljubavnih citata.

Vođeni kemijom – tzv nonapeptide, ova faza osigurava duboku vezu između vas i vašeg partnera – vaš prirodni način da ih potaknete da se brinu o vašoj djeci dok ne odrastu, rekao je Nour.

Rezultat je sretnija, jača i dugotrajnija veza. To je prava ljubav.

Preporučujemo da pročitate:

MOŽDA VAS ZANIMA