back to top
26.6 C
Mostar

Kako radi električni bicikl?

Drugi upravo čitaju

Volite vožnju biciklom jer je opuštajuća i dobra za vaše zdravlje, ali ne želite se previše znojiti i umoriti – električni bicikl vam to omogućuje!

U gradskoj vožnji, planinskim cestama i kraćim putovanjima, električni bicikl (ili e-bicikl) ima jasnu prednost u odnosu na vožnju automobilom, po mnogim parametrima, no kako e-bicikl zapravo funkcionira?

Kako radi električni bicikl?

Vjerojatno se pitate kako radi e-bicikl i zašto još morate vrtjeti pedale na njemu.

Kako je električni bicikl konstruiran i kako se napaja… Koliko je stvarno isplativ u usporedbi s običnim biciklom i automobilom?

Naš tekst pomoći će vam da shvatite bitne činjenice o e-biciklu i odlučite može li se uklopiti u vaš stil života.

elektricni bicikl
Kako funkcioniše elektricni bicikl?

Što je e-bicikl i po čemu se razlikuje od običnog bicikla?

Električni bicikli su u posljednje vrijeme sve popularniji i tržište nudi veliki broj modela ovog prijevoznog sredstva.

Izgledom su vrlo slični običnom biciklu, a ono što ih čini drugačijima je ugrađeni motor i baterija, koji vam pomažu u pedaliranju – vuku vas naprijed, tako da nećete imati problema na uzbrdicama ili ako se umorite.

Dakle, vozeći e-bicikl kombinirate vlastitu snagu sa snagom elektromotora koji vas podržava po potrebi.

Motor se napaja iz baterije koja se nalazi u stražnjem prtljažniku ili u okviru.

Motor se obično nalazi u sredini, iako može biti i na prednjem ili stražnjem kotaču.

Inteligentni senzori mjere vašu brzinu i snagu pedaliranja te tako prikupljaju informacije kako bi vam pružili odgovarajuću električnu pomoć.

Na upravljaču se nalazi zaslon na kojem možete odabrati razinu pomoći, kao i pratiti ostale važne informacije o vožnji.

elektricni bicikl

Zašto morate stalno okretati pedale na električnom biciklu?

Već po samom nazivu ovog prijevoznog sredstva stječe se dojam da se radi o biciklu na motor, tako da uopće nije potrebno pedalirati, nešto poput motocikla.

Donekle i jest. No, ovdje motor preuzima samo dio napora, dok vi još uvijek morate okretati pedale.

Riječ je o tzv. Pedelecu, a ovisno o modelu motor se može uključiti automatski ili ga vozač može uključiti preko prekidača te na taj način sam odlučuje kada želi pomoć motora i kada samostalno jahati.

Ovo je idealna kombinacija, jer i dalje se bavite izuzetno zdravom aktivnošću – vozite bicikl, ali se ne iscrpljujete i ne znojite, pogotovo ako na posao idete s e-biciklom, a uz to se i brže krećete, pa ovo sredstvo prijevoz je savršen u gradskoj gužvi, kada žurite na određeno mjesto.

Starija populacija, koja prakticira aktivan stil života, u električni bicikl može imati idealnog suputnika!

Koje vrste e-bicikala postoje?

Danas postoji mnogo različitih modela električnih bicikala, pa vam predstavljamo jedan od jih koji bi vam mogao biti od koristi pri odabiru.

Prema dizajnu i namjeni e-bicikli mogu biti:

  • Električni bicikli za grad – dizajnirani za vožnju po asfaltu, idealni su za urbana područja, lagani i laki za upravljanje, vrijede i za najjeftiniju varijantu.
  • Brdski e-bicikl – napravljeni su za zahtjevne terene bez cesta, vrlo su fleksibilni i prilagodljivi. Ovaj model je mnogo teži i skuplji od ostalih.
  • Hibridni e-bicikli – pogodni su kako za gradsku vožnju tako i za teže, neravne terene. Lakši su od modela brdskih bicikala, ali se još uvijek mogu lako prilagoditi vožnji izvan cesta.
  • Sklopivi e-bicikl – izuzetno su praktični jer se mogu sklopiti i nositi sa sobom na razna mjesta (ured, škola, stan ili javni prijevoz). Često su njihove baterije nešto manjeg kapaciteta.
elektricni bicikl
Vrste električnog bicikla.

Sklopivi e-bicikl možete ga staviti u prtljažnik automobila i koristiti ga za kraće relacije, kada je besmisleno micati auto s parkinga.

Na primjer, za poslovne sastanke izvan radnog mjesta ili pauzu za ručak u malo udaljenijem restoranu. Ova varijanta također odlično funkcionira na odmoru.

Ukoliko niste sigurni koji vam električni bicikl odgovara, savjetujemo vam da ga kupite u nekoj od online trgovina.

Ovdje možete na miru razgledati i usporediti različite varijante, a tu su i korisne informacije o svakom od modela. Uvjereni smo da s e-biciklom nećete pogriješiti!

Preporučujemo da pročitate:

MOŽDA VAS ZANIMA