8.8 C
Mostar

Kako odabrati pametni telefon?

Drugi upravo čitaju

Savjeti koji će vam pomoći kako odabrati pametni telefon!

Kako odabrati pametni telefon? Kada kupujete pametni telefon, prvo odaberite svoj operativni sustav, a zatim odredite prioritet svojim značajkama i cijeni kako biste pronašli pravi model.

Naučite kako donijeti pravu odluku pri kupnji pametnog telefona. Evo kako odabrati pametni telefon.

Operativni sustavi 

Naučite neke osnovne razlike između operativnih sustava. iPhone je poznat po svojoj jednostavnosti korištenja, sigurnosti i čistoj integraciji s drugim Apple proizvodima.

Android je povezan s integracijom Googleovih usluga, mogućnošću prilagođavanja i obično je jeftiniji.

Odredite svoj prag cijene. iOS telefoni (iPhone) obično su skuplji od Android uređaja.

Među proizvođačima telefona, Apple i Samsung imaju tendenciju da budu najskuplji, dok HTC, LG i Motorola imaju tendenciju da proizvode jeftinije opcije.

Telefoni su subvencionirani kada se kupe uz ugovor s telefonskim operaterom ili ponekad čak i “besplatno” nakon potpisivanja.

Obično vas obvezuje na dvogodišnji mrežni ugovor i uključuje “kazne” za rano otkazivanje.

Neki operateri također naplaćuju mjesečnu “naknadu za uređaj” kako bi nadoknadili male ili nikakve početne troškove vašeg pametnog telefona.

Razmotrite uređaje i softver koji već imate. Ako već posjedujete tablet ili računalo, doživjet ćete najbolju razinu integracije s njegovim uslugama i softverom ako nabavite telefon s odgovarajućom podrškom za programere (na primjer, Apple računala i iPad često su kompatibilni s iPhone aplikacijama).

Kako odabrati pametni telefon?
Kako odabrati pametni telefon?

Međutim, imajte na umu da se svaki telefon može spojiti i raditi s gotovo svim operativnim sustavima računala.

Ako ste korisnik MS Officea ili Googlea, imat ćete najbolju integraciju i podršku koristeći Android telefon (iako imajte na umu da i Microsoft i Google proizvode svoje najpopularnije aplikacije i za konkurentske operativne sustave).

Razmislite koje aplikacije želite koristiti. Mnoge popularne aplikacije (npr. Google Maps, MS Office i Apple Music) nude se u svim operativnim sustavima, ali postoje i neke aplikacije (npr. IMessage, Facetime i Google Now) koje su ekskluzivne za njihovu platformu.

Provjerite jesu li dostupne aplikacije koje želite (Apple, Google Play).

Odaberite operativni sustav. Za većinu ljudi odlučujući faktor bit će osobne preferencije.

Oni koji traže siguran sustav preferiraju iPhone, dok će oni koji traže više prilagođenih opcija i nižu cijenu općenito preferirati Android telefone.

Odaberite veličinu zaslona. Veličina zaslona mjeri se dijagonalno od kuta do kuta. U konačnici, veličina zaslona je stvar želje.

Telefoni s manjim ekranom mogu bolje stati u vaš džep i često su jeftiniji. Veći zasloni mogu biti poželjniji ako planirate gledati puno videa.

Kako odabrati pametni telefon?
Kako odabrati pametni telefon?

Kako odabrati pametni telefon? Najbolji modeli!

iPhone nudi seriju “SE” za kompaktne telefone i seriju “Plus” za iznimno veliki zaslon.

Apple iPhone SE recenzija otkriva karakteristike jednog od najjeftinijih Appelovih uređaja. 

Android telefoni dolaze u širokom rasponu veličina: postoje niži modeli kao što su Moto G ili Galaxy S Mini, skuplji modeli kao što su serije Galaxy S ili HTC One i predimenzionirani modeli kao što su Galaxy Note ili Nexus 6P.

Odlučite koliko nov želite da bude vaš model telefona. Noviji telefoni obično su brži i moćniji od svojih starijih modela, ali su i skuplji.

Osobito će starijim modelima telefona trebati više vremena za pokretanje modernih aplikacija.

Bez obzira na vaš izbor, shvatite da se tehnologija kreće vrlo brzo i da će se noviji modeli telefona i dalje pojavljivati. Na kraju će se svaki pametni telefon činiti starim ili zastarjelim.

Memorija pametnih telefona

Provjerite memoriju. Prostor za pohranu (obično naveden u gigabajtima) mjeri koliko datoteka (fotografija, videozapisa, aplikacija) može pohraniti u bilo kojem trenutku.

Prostor za pohranu ima velik utjecaj na cijenu pametnog telefona, stoga razmislite o tome koliko će vam vjerojatno biti potrebno prije nego što odaberete telefon.

Neki Android telefoni (ali ne svi) podržavaju proširenje pohrane kupnjom microSD kartice. iPhone uređaji ne podržavaju proširenje prostora nakon kupnje.

Kako odabrati pametni telefon?
Kako odabrati pametni telefon?

Razmotrite kvalitetu kamere. Iako su pametni telefoni poznati po snimanju visokokvalitetnih fotografija, stvarna kvaliteta slike poprilično će se razlikovati od marke do modela.

Najbolji način da procijenite kvalitetu kamere je da na internetu potražite uzorke slika snimljenih tim modelom pametnog telefona ili demonstraciju same kamere.

Većina modernih pametnih telefona dolazi s prednjom i stražnjom kamerom i podržava dodatke trećih strana.

iPhonei su poznati po kvalitetnom hardveru/softveru kamere.

Najbolja baterija kod pametnih telefona

Uzmite u obzir trajanje baterije. Kvaliteta baterije stalno se poboljšava, tako da noviji telefoni imaju dulje trajanje baterije, ali vaše navike korištenja određuju trajanje baterije.

Razgovaranje telefonom, igranje igrica i korištenje telefona izvan dometa WiFi mreže brže će vam isprazniti bateriju.

Prosječno trajanje baterije pametnog telefona može se kretati od 8 do 18 sati.

Većina vodećih Android modela ne podržava zamjenjive baterije. iPhone uređaji ne podržavaju zamjenske baterije ni na jednom modelu.

Preporučujemo da pročitate:

MOŽDA VAS ZANIMA