back to top
13.8 C
Mostar

Najbolji martini koktel!

Drugi upravo čitaju

Postavit ću vam pitanje: Znate li što je Martini? I da li ste ikada isprobali najbolji martini koktel?

Vjerujem da će većina vas klimati glavom. Očekujem i nekoliko hrabrih ljudi koji će ustati i reći – “Da, ja to stalno pijem!”. Međutim, također očekujem da mnogi od vas griješe.

Nije mi cilj nikoga uvrijediti, ali tako se pokazalo u dosadašnjoj praksi. Nekoliko me barmena uvjerilo da se martini pravi miješanjem džina, votke i gorkog limuna!

Zna se dogoditi i da mi ljudi kažu – “Volim Martini!” To je moj omiljeni koktel! I to je u boci, znaš?” ili “Daj mi Martini Bianco”.

Još uvijek niste sigurni o čemu govorim? Onda svakako nastavite čitati!

Za nestrpljive: ukratko, dvije različite stvari nose ime – Martini. Jedna je tvrtka koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića.

Drugi je poznati koktel.

Dvije različite stvari, koje nemaju gotovo ništa zajedničko, osim imena, alkohola i još jedne stvari o kojoj će biti riječi kasnije.

Tvrtka Martini (i njihovi vermuti)

Martini vermuti

Tvrtka je osnovana 1863. godine u Italiji. Osnovali su ga Alessandro Martini, Teofilo Sola i Luigi Rossi. Nakon Soline smrti, preostali vlasnici su tvrtku preimenovali u “Martini & Rossi“.

Među prvima su shvatili snagu reklamnih i marketinških kampanja te su s vremenom stvorili jedan od najuspješnijih brendova na svijetu.

Ovo je samo doprinijelo zabuni oko Martinija.

U nekom trenutku postojanja tvrtke ime “martini“, bez sufiksa „Rossi“, pa je, naravno, taj naziv ostao na etiketama njihovih proizvoda.

Dobro, što onda proizvode? Što ih čini tako posebnima? Uglavnom, njihov najpoznatiji proizvod, od kojeg je sve krenulo, nije ništa drugo nego vermut.

Sada, što je vermut?

Ukratko, vermut je desertno (pojačano) vino s oko 17% alkohola u koje se tijekom procesa proizvodnje uranjaju razne biljke i začini.

Tvrtka Martini nije jedini proizvođač vermuta – vermut proizvodi veliki broj proizvođača diljem svijeta.

Nekoliko proizvođača u Srbiji također proizvodi vermut. Gore spomenuti Martini Bianco (Martini Bianco) zapravo je samo “bijela” verzija vermuta koju proizvodi ova tvrtka.

Osim ostalih pića, proizvode i crvenu verziju – Martini Rosso.

Kako napraviti martini koktel?

Najbolji martini koktel
Najbolji martini koktel

Nije bitno hoćete li napraviti Suhi Martinipo originalnoj recepturi, miješanjem gina i suhog vermuta te dodatkom maslina; martini (s istim sastojcima, ali s malo više vermuta ili s običnim vermutom); ili drugo Martini s votkom (Vodkatine), u stilu Jamesa Bonda, u koji ćete umjesto gina uliti votku – napravite Martini koktel. Barem neke od brojnih varijacija na temu.

Ovo je jedan od klasičnih koktela, a toliko je popularan da se čaše za koktele, Y-čaše, često nazivaju čašama za martini.

Podrijetlo koktela nije sigurno, jer postoji nekoliko teorija o podrijetlu. Prema nekim pričama,

ime dolazi od imena grada Martinez, gdje je koktel prvi put napravljen. Drugi izvori, s druge strane, tvrde da je ovaj koktel prvi smiksao barmen po imenu Martini, pa otuda i naziv.

Prema nekim pričama, ime koktela dolazi od imena tvrtke – Martini. Što je istina, vjerojatno nikada nećemo saznati.

Osnovni Martini recept za koktel:

  • 45 ml – gin (ili votka, za Vodka-Martini
  • 15 ml – (suhi) vermut
  • 1 ili 2 masline za ukras

Ulijte gin i vermut u čašu za miješanje s ledom i promiješajte. Procijedite u prethodno ohlađenu koktel čašu, dodajte masline na čačkalicu i poslužite.

Iako James Bond više voli da se mućka nego miješa, ovo je originalni recept.

Mućkanjem u shakeru piće se dodatno razrijedi (led se brže lomi/topi), a koktel je neko vrijeme mutan zbog mjehurića zraka uslijed mućkanja.

Martini vermut

Ono što znamo jest da postoji jedna sigurna veza između tvrtke i koktela – vermuta.

Tvrtka proizvodi vermute; vermut je jedan od obaveznih sastojaka koktela. Priznat ćete, ova činjenica samo povećava zabunu oko martinija.

Naravno, možete uliti Martini vermut u svoj Martini koktel. Ali možete koristiti i vermut bilo kojeg drugog proizvođača – u svakom slučaju vaš će koktel biti – Martini koktel.

Kako je vidljivo iz priloženog, Martini u ovom “dvoboju” ima dosta razlika, ali i poveznica koje samo kompliciraju stvari. Upravo je zato i nastao ovaj članak – s ciljem pomoći.

Sljedeći put kada poželite popiti čisti vermut u kafiću, slobodno se odvažite i naručite ga Martini Bianco ili Martini Rosso, ili koji god vermut želite piti.

Ako pak želite Martini koktel, to je upravo ono što tražite. Ako nema koktela Martini na listi koktela (što je gotovo nezamislivo), ili volite piti svoju verziju Martinija, slobodno opišite recept barmenu – gotovo svaki kafić nudi gin i vermut.

Zatim se udobno smjestite i uživajte u piću, konačno sigurni što pijete.

Kultura konzumiranja najpopularnijeg Martinija – Martini Bianco

Kao što smo spomenuli, kada govorimo o Martiniju, često pomislimo na Bianco.

Bianco je prepoznatljiv po blagim aromama vanilije i začina, slatkastog okusa s prizvukom kadulje i drugih biljaka.

Kako biste uživali u punom raskošnom okusu, potrebno je pridržavati se određenih uputa prilikom konzumacije.

1. Temperatura

Martini Bianco treba ohladiti na 12-15°C ili poslužiti s ledom (umjesto leda može se dodati smrznuto voće: jagoda, trešnja, dinja, ananas).

Pri višim temperaturama osjeća se gorčina i opor miris pelina. Ako je Martini previše ohlađen, “zaledi” jezik, a pravi okus se izgubi.

2. Čaša za martini

Čisti Martini zahtijeva čašu koja se sužava na dugim nogama – Y Martini čašu. Ako dodajete led ili sok, možete koristiti bilo koju čašu od 120-250 ml (napunite do ¾).

3. Kako konzumirati Martini

Martini Bianco pije se u malim gutljajima za uživanje u okusu. Naglasak je na mirisu, a ne na strukturi.

4. Snack uz Martini

Bijeli Martini poslužen uz lagane slane zalogaje ili voće. Klasični tvrdi sirevi i krekeri su dobra opcija. Bogatija opcija međuobroka – sendviči sa sirom i šunkom.

Ako se odlučite za voće, onda je najbolji izbor naranča, ananas, kivi, jagode.

Kombinacija Martinija s drugim pićima
Kombinacija Martinija s drugim pićima

Kikiriki, lješnjaci, pistacije i bademi se ne preporučuju jer blokiraju receptore okusa pa se ne osjeti punina okusa.

5. Kombinacija Martinija s drugim pićima

Kako biste ublažili slatkoću i snagu, možete dodati voćni sok (od naranče, grejpa, limuna, ananasa), u omjeru 1:1 ili kako želite.

Postalo je moderno razrijediti Martini sokom od breskve ili manga. Ovo je više ženska verzija. Muškarci vole miješati koktel s votkom ili džinom.

Preporučujemo da pročitate:

MOŽDA VAS ZANIMA