Da li znate kako ostaviti pribor za jelo nakon jela? Saznajte uz glavna pravila bontona!
Mislite da ste dobro odgojeni, kulturni, da se znate ponašati, izražavati, izgledati i komunicirati u gotovo svakoj situaciji.
A, jeste li se ikada zapitali što govori položaj vilice i noža na tanjuru i kako ostaviti pribor za jelo nakon jela?
Kako pokazati što želite postavljanjem pribora na tanjur
Upotreba pribora za jelo govori tisuću riječi. Ako želite biti sigurni da govorite ispravno, došli ste na pravo mjesto.
Ispravno odlaganje pribora za jelo na tanjuru nakon obroka pokazuje vašu kulturu i poštovanje prema ljudima koji vas ugošćuju, a vašem konobaru daje vizualne signale o tijeku vašeg obroka.
Pribor za jelo na tanjuru kaže “Nisam gotov”
Kada vilica i nož stoje u tanjuru u obliku obrnutog slova V, znači da vam je potreban odmor.
Ako razgovarate za stolom, a niste završili s jelom, ne smijete držati pribor za jelo u rukama. Umjesto toga, stavite ga na tanjur tako da čine obrnuto V, s vrhovima pribora okrenutim jedan prema drugom. Također je prihvatljivo držati nož uz vrh tanjura, s okomitom vilicom.
Pribor za jelo na tanjuru kaže “Možete poslužiti sljedeće jelo”
Ako želite signalizirati da ste završili s predjelom i želite prijeći na sljedeću porciju, trebate ukrstiti vilicu i nož, kao da pišete znak plus (+).
Kada se obrok sastoji od nekoliko postavki, postoji još jedan vizualni prikaz kako postaviti svoje posuđe.
Na tanjur stavite nož i vilicu u obliku križa. Tako dajete do znanja da se može staviti sljedeće jelo.
Pribor za jelo kaže “Završio sam s jelom”
Ako ste završili s jelom, tj. ako želite pokazati da ste se primili, stavite vilicu i nož okomito s vrhovima okrenutim od sebe (↑↑).
Stavite nož i vilicu zajedno na sredinu tanjura. Pribor ne mora biti postavljen okomito, ali je važno da su nož i vilica paralelni jedan s drugim.
Na priboru na tanjuru piše “Hrana je bila odlična”
Kada želite pokazati da vam se jelo svidjelo, stavite vilicu i nož paralelno na tanjur u obliku znaka jednakosti (=).
Ako ste stvarno uživali u jelu i želite to pokazati domaćinu, stavite nož i vilicu vodoravno, paralelno preko tanjura. To će također značiti da ste završili s jelom.
Pribor za jelo kaže “Nisam uživao u obroku”
Kad vilicu “probodete” nožem u obliku obrnutog slova V, govorite da vam je žao što ste se uopće odlučili za to jelo jer vam se uopće nije svidjelo.
Ovaj položaj pribora vrlo je sličan položaju “Nisam gotov”, pa provjerite jeste li pribor pravilno postavili. Važno je da oštrica noža prođe kroz vrh vilice.
Što ne raditi za stolom
Osim ako ne želite ostaviti dojam da ne poznajete svoje manire za stolom, nemojte nipošto raditi ovo:
Ne ostavljajte nož i vilicu u obliku slova X na tanjuru. Noćna je mora za konobara koji skuplja pribor i tanjure sa stola.
Nemojte lizati nož, bez obzira na umak koji je ostao na nožu.
Nemojte koristiti vilicu i nož za gestikuliranje ili pokazivanje na druge ljude.
Pokažite poštovanje prema domaćinu, ne prljajte stol prljavim vilicama i noževima, uvijek ih držite na tanjuru.
Salate, pire krumpir, pečeno povrće ili bilo koja hrana koja se nalazi na sredini stola u zdjelici obično ima svoj pribor za posluživanje, tako da nikada ne koristite svoj pribor.
Ako je postavljeno nekoliko vilica, noževa i žlica, možda ćete imati napadaj panike pokušavajući shvatiti koju ćete koristiti. Ali postoji jednostavno rješenje. Počnite izvana i tako dalje. Pribor s vanjske strane je onaj koji koristite prvi, a zadnji par pribora koji je najbliži vašem tanjuru bit će. Lako je!
Običaji ostavljanja tanjura nakon jela razlikuju se od zemlje do zemlje
Diljem svijeta postoje mnoge kulturološke razlike koje definiraju svaku zemlju. Kao turist, važno je educirati se o običajima zemlje koju posjećujete, jer je hrana sastavni dio putovanja.
Običaji se jako razlikuju od zemlje do zemlje. Na primjer, u mnogim područjima Kine smatra se komplimentom podrignuti nakon obroka – znak da ste dobro jeli, dok bi vas u Americi zbog toga gledali s prezirom.
Također, pazite kako rukujete tanjurom nakon jela. Tu možete napraviti značajne pogreške, ovisno o tome gdje se nalazite.
Dajemo vam primjer za četiri naroda, kako ostaviti tanjur nakon jela.
U Indija treba pojesti sve što vam je na tanjuru jer tako poštujete posluženu hranu a hrana se u Indiji smatra svetinjom.
U južnoj Indiji, gdje se hrana može poslužiti na listu banane, nakon obroka list treba presavinuti tako da vrh lista bude iznad dna lista, nikako obrnuto jer to pokazuje da niste zadovoljni .
Isto vrijedi i za Japan. Japanci smatraju nepristojnim ostavljati hranu na tanjuru nakon obroka, bilo kod kuće ili u restoranu. Povezan je s jednim od osnovnih pojmova u japanskoj kulturi, “mottainai”, što je osjećaj tuge što je nešto potrošeno.
U Kina, međutim, ostavljanje praznog tanjura nakon obroka znak je domaćinu da ste još uvijek gladni. Ako ne želite više jesti, ostavite malo hrane na tanjuru kako bi domaćin znao da ima dovoljno.
Etiopljani nisu ni opterećeni tanjurima. Pojedinačni tanjuri su im rasipni. Ljudi jedu iz jednog velikog tanjura, rukama uzimaju tanki kruh “injera”. Stoga nemojte razmišljati o tome da tamo tražite svoj tanjur.
Postoje i pravila za odlaganje štapića
Ako volite azijsku kuhinju, evo nekoliko savjeta
Kad nisu u upotrebi, štapiće treba staviti iznad zdjele ili u držač ako postoji
Nikada ne spremajte štapiće u obliku slova X.
Ne ostavljajte ih u riži jer se to smatra lošim znakom.
Nemojte ih trljati nakon što ih odvojite jer tako kažete da su jeftini.
Nemojte ih koristiti za pokazivanje tijekom razgovora ili kao štapiće na svojoj zdjeli.
Nemojte ih lizati.
Ironično, u Kini i Japanu se podrigivanje, mljackanje i mljackanje smatra komplimentom, a davanje napojnice nevaspitanjem.
Sjetite se svega ovoga kada redovito posjećujete restoran i pazite u kojem položaju ostavljate pribor. Do tada – uživajte!
Preporučujemo da pročitate:
- Tradicionalna njemačka kuhinja – zdravo i korisno
- Aplikacije za brojanje kalorija
- Kako napraviti eterično ulje u kućnim uslovima?
- Opremanje kuhinje: Prednosti kuhinje pravljene po meri